Közfoglalkoztatás

START Plusz díjazásban részesült Iregszemcse Község Önkormányzata 2021-ben

A Belügyminisztérium a 2021. évben is START Plusz díjazásban részesíti azon közfoglalkoztatókat, akik az elmúlt években kiemelkedő színvonalon valósítottak meg értékteremtő közfoglalkoztatási programokat.

A Tolna megyei közfoglalkoztatók közül az idei évben Iregszemcse Község Önkormányzata részesül ezen elismerésben, mellyel kapcsolatban Pintér Sándor Miniszter úr elismerését a Belügyminisztérium képviselői ünnepélyes keretek között nyújtották át.

Az önkormányzat a megkezdett munkájának folytatásához és a közfoglalkoztatási programjának továbbfejlesztéséhez 10.000.000.- Ft (tíz millió Ft) összegű támogatásban részesül. A támogatás felhasználását a díjazott közfoglalkoztató az alábbiak figyelembe vételével tervezheti:

A közfoglalkoztató a díjat a közfoglalkoztatási támogatásból kialakított, meglévő termelő kapacitás továbbfejlesztésére, a végzett tevékenységhez kapcsolódó eszközök, alapanyagok beszerzésére, a termelő kapacitások működését elősegítő szolgáltatásokra (piackutatásra, termékpálya kiépítésére, marketingre) fordíthatja.

Iregszemcse közfoglalkoztatásának bemutatása

A településen három különböző programban átlagosan 50 fő foglalkoztatása valósul meg a mezőgazdasági, helyi sajátosság, szociális programokban.

Mezőgazdasági program területén szántóföldi gabona-, zöldség- és gyümölcstermelés folyik, kiegészítve állattartással. A megtermelt zöldség-félék a helyi közétkeztetési konyhán kerülnek felhasználásra.
Kertészeti termelésben elsődleges irányelvük:
Több élőmunka, kevesebb vegyszer felhasználás, nulla gyomirtó szer használat.
Az idei évben vonták be a termesztésbe egy 450m2 terület nagyságú fóliát, ahol közel 2000 kg uborkát termeltek, melynek nagy része savanyításra került.
Szintén ebben a programban elkezdtek virág-termeléssel is foglalkozni, 10.000 db egynyári virágpalánta, 200 db muskátli valamint augusztusban 10.000 db árvácska került ki a fóliasátorból, mely az előző évhez képest 50% termelésnövekedést jelent.
2019-ban öt táblán folyt gabonatermelés, illetve kukorica és őszi búza is került betakarításra. Gyümölcsösükben 0,8 ha területen kajszibarack és 0,8 ha területen szilva, valamint 150 db almafa található. A gyümölcsök egy része a közétkeztetésben került felhasználásra. Lekvár, gyümölcslé készült, valamint frissen a napi étkezések mellé is jutott az óvodások és iskolások számára. A felesleget az újonnan kialakított piactéren értékesítették.
A szociális program keretein belül, belvíz elvezetési munkálatok elvégzése, ároklapozás, árokprofilozás, iszapmentesítés az ebből felgyülemlett föld, iszap elszállítása történt. Aszociális programban járda felújítási munkálatok megvalósítása is feladat volt.
Az elmúlt évhez képest az elkészült járda mennyisége 15%-al növekedett.
A helyi sajátosságú programban az elmúlt évben nagymértékű beruházások valósultak meg. Az új szerelőcsarnokban az önkormányzat tulajdonát képező gépek eszközök javítását tudják elvégezni. Ezen a telephelyen asztalos-műhely kialakítását kezdték el.
A közfoglalkoztatási kiállításon kerti asztal és padgarnitúrával valamint, a vendégházként üzemelő felújított épületbe gyártott bútorokat képeken mutatták be a látogató közönségnek.

Iregszemcse standja lett a legszebb az országos kiállításon

Az V. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár két napos eseményét 2019. szeptember 20-21-én rendezte meg a Belügyminisztérium Budapesten. A kiállításon 130 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás eredményeit. Tolna megyét négy település képviselhette. Gyulaj, Nagyszokoly és Udvari mellett Iregszemcse először kapott meghívást a magas rangú kiállításra, ahonnét A „legszebb stand díj” 1. helyezettjeként tért haza.

Iregszemcse standjánál naponta frissen sütött szilvás lábatlant, vagyis az önkormányzat közétkeztetési konyhájának dolgozói utánozhatatlan helyi specialitását kínálták. A gyümölcsös kelt tésztához citromfű, menta és kóla gyógynövényekből készített szörpöket kóstolhattak a látogatók. A faház polcaira az iregi kertészet termékei: lekvárok, savanyúságok és befőttek kerültek, míg a kerti zöldségek teknőbe, kosarakba. A belső falakat a faluban élő Domokos Jánosné saját gyűjtésű és készítésű, eredet hű falvédőivel díszítették. A helyi sajátosság programban létrehozott asztalosműhely termékeként kiállított kerti bútoron az iregszemcsei fazekas, Révész Zsolt kerámia étkészletével terítettek. Legfőbb látványosságnak a faképkeretben zöldségekből és gyümölcsből készített kompozíció és a zöldségemberek bizonyultak.
A Vajdahunyad vár kertjében népszerű volt szabadtéri kézműves foglakozás is. A Bartók Béla Művelődési Ház munkatársai az alkotás örömét is a térre vitték Iregszemcséről, papírfonással és korongozással ismertették meg az érdeklődőket.

Helyi termékek a börzén

„Közfoglalkoztatási Kiállítás és Konferencia”címmel rendezte meg Tamási Város Önkormányzata a Tolna Megyei Kormányhivatallal együttműködve azt a termékbörzét, ahol Iregszemcse is képviseltette magát szeptember 15-én a Városi Művelődési Központ előtti rendezvénytéren.

A látványos termékkiállításon 17 település: Belecska, Gyulaj, Iregszemcse, Keszőhidegkút, Kisszékely, Kurd, Nagyszékely, Nagyszokoly, Ozora, Simontornya, Szakály, Szárazd, Tamási, Tolnanémedi, Udvari, Újireg és Varsád mutatta be annak a munkának az eredményét, melyet az önkormányzatok végeznek mezőgazdasági közfoglalkoztatási programjaik keretében. A települések elsősorban a saját üzemeltetésű konyháikra, vagyis a közétkeztetésre termelnek zöldséget, gyümölcsöt, ahogyan Iregszemcsén is. A kisebb települések, akik nem rendelkeznek saját főzőkonyhával, a lakosságnak értékesítik a megtermelt árut, akár feldolgozott termékként is. A kiállítás közben zajló konferencián a települési polgármesterek, a programok vezetői kaptak számos információt további munkájukhoz, hallhattak jó települési gyakorlatokról, a szociális szövetkezeti forma előnyeiről. Az eseményt a generációk együttműködése jegyében – műsor is színesítette, a Tamási Aranyerdő Óvoda csoportjai, az Őszirózsa Népdalkör és a varsádi „Remény” Tánc-csoport lépett fel a nagyszámú közönség előtt. A termékbörzéhez kóstoló is társult, számos finomságot, ínyencséget ízlelhettek meg a látogatók. Az iregszemcsei stand előtt aszalt szilvával, szárított paradicsommal és a konyhán sült szilvás lepénnyel, vagyis lábatlannal kínálták az érdeklődőket.

Helyi start a földeken

Iregszemcsén idén 25 fő foglalkoztatott dolgozik a mezőgazdasági programban Máté Ambrus vezetésével: 19 fő a kertészetben és a szántóföldön, 6 fő a konyhára beszállított zöldségeket készíti elő.

Az önkormányzat kezelésében lévő területeken árugabonát, a kertészeti üzemben zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek. A kertészetben a lehető legkevesebb növényvédő szer használata és kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás mellett folyik a termesztés, Így Iregszemcsén a menzán étkezők megbízható forrásból származó szermaradvány mentes, helyi alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatnak.   

Idei fontos beruházás volt egy 90 köbméteres hűtőkamra létesítése, egy professzionális zöldségaprító és egy sorközművelő kultivátor beszerzése, ezen kívül egy kisüzemi aszalógép vásárlása, amit a konyha napelem hálózatára termelt árammal működtetnek: szilvát aszalnak, petrezselyemzöldet, karalábét, paradicsomot szárítanak. A gyümölcsös is termőre fordult: sárgabarackból a felesleget diákok értékesítették a művelődési háznál nyári munkavállalásuk ideje alatt, illetve lekvárt is főzettek belőle a nagyszokolyi feldolgozókkal. A gyümölcsös most ősszel gazdagodik, a 150 barackfa, és a 150 szilvafa mellé 150 almafa csemetét telepítenek a mezőgazdasági Start mintaprogram keretében.

Iregszemcse a közfoglalkoztatási konferencián

Közfoglalkoztatási Konferencia és Termékbörze címmel második alkalommal rendezték meg a Tamási Művelődési Központban 2015. október 15-én azt az eseményt, melyen Iregszemcse is képviseltette magát.

Az idei rendezvényen a Tamási járás 19 települése vett részt a mezőgazdasági startmunka mintaprogram keretein belül termelt, illetve elállított termékeivel. A börzén kiváló alkalom nyílt a résztvevők számára, hogy szemügyre vehessék a közfoglalkoztatási programok gyümölcseit és ötleteket, tapasztalatokat cseréljenek. Az eseményen jelen volt a Belügyminisztérium közfoglakoztatási és vízügyi helyettes államtitkára Hoffmann Imre is. A kiállítás után rendezett konferencián többek között a rövid ellátási láncok európai uniós támogatásáról, a helyi termékboltok működésének tapasztalatairól volt szó, és bemutatták a gyulaji Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működését, illetve Tamási és a közeli Szakály község mezőgazdasági Start mintaprogramját is.

Iregszemcsén a 2015-ös közfoglalkoztatási program mezőgazdasági részében Máté Ambrus irányítása alatt 28 ember látja el a feladatokat a kertészetben és a szántóföldön. Az önkormányzat kezelésében lévő területeken árugabonát és árunapraforgót illetve zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek. A kertészeti üzemben alapvetően az önkormányzati konyha részére termelnek petrezselymet, sárgarépát, zöldborsót, vöröshagymát, paradicsomot, fokhagymát, salátát. céklát, szárazbabot. zöldbabot, TV paprikát, almapaprikát, káposztát, szilvát és sárgabarackot, emellett fűszer paprikát is. A kertészetben különös figyelmet fordítanak arra, hogy az előállított alapanyagok minél egészségesebbek legyenek, tehát a lehető legkevesebb növényvédő szer használata és kiegyensúlyozott tápanyagellátás mellett folyik a termesztés. Így Iregszemcsén a menzán étkezők megbízható forrásból származó, szermaradvány-mentes, helyi alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatnak.

Tóth Gergely

Scroll to Top